GK Trešnja gostuje u Dubrovniku – legendarni ‘A je to’ na kazališni način

GK Trešnja gostuje  u Dubrovniku – legendarni ‘A je to’ na kazališni način

Simpatični dvojac iz kultnog češkog animiranog filma ‘A je to’ nespretni prijatelji Pat i Mat, nastavljaju svoje pustolovine na kazališnim daskama. U koprodukciji Gradskog kazališta Trešnja i tvrtke Nu:Write Theatre Festival Zagreb, ovaj jedinstveni kazališni komad premijerno je izveden u svibnju prošle godine, a u dva termina gostuje i u Dubrovniku u dvorani hotela Rixos Libertas 28. siječnja u 11 i 17 sati. Uz veliku obljetnicu, 40 godina od nastanka animiranog filma, realizirana je ideja o kazališnoj predstavi ‘A je to’, čiji je začetnik Davor Prah, jedan od producenata predstave.

Postaviti ‘A je to’ na kazališne daske zaista je bila moja ideja, a nastala je iz čiste želje za radom. Volim taj crtani film. Predstava je čisti pokret i glazba, forma je doslovno klaunska, i zbog toga je jedinstvena. Predstava je jednako privlačna starijoj publici kao i onima najmlađima- kazao je Prah ponosan na cijelu ekipu koja je ovaj projekt ostvarila. Očekivano, kazališna pustolovina dvojice čeških majstora događa se na obali Jadrana, a za režiju i dramaturgiju djela koje mjesecima oduševljava zagrebačku publiku zaslužan je Mario Kovač.

Animirani film ‘A je to’ dio je i mog djetinjstva. Specifičan je jasan i izričit. Pokušali smo predstavu učiniti što vjernijoj originalu i bio je to veoma zahtijevan zadatak s obzirom da je riječ o nijemom djelu. Formirali smo priču od nekoliko fragmenata koji slijede dramaturgiju samog crtića. Naslušali smo se dosta zanimljivih anegdota o turistima koji se penju na planine u sandalama i na madracu pokušavaju stići od Splita do Visa. Dobronamjerno smo se našalili na taj račun- kazao je redatelj Kovač ističući kako je predstava pravi izbor za, u kazalištu zanemaren predškolski uzrast te publiku koja voli animirane filmove.

Za glazbu je zaslužan Tomislav Babić dok je autor scenskog pokreta Jonny Hoskins, engleski redatelj te profesor glume i pokreta na akademiji ‘Arts University of Bournemouth’. Pata i Mata, dvojicu smotanih majstora, utjelovljuju Asim Ugljen i Marko Cindrić.

Mislim da smo uspjeli stvoriti magiju, specifičan ‘A je to svijet’. Na sceni imamo pravi električni automobil, izrađen prema onome iz crtića. Osim što je sve zajedno oku ugodno, puni smo humora, slapsticka, klaunskih pokreta. Ljudima smo prava razbibriga, kazao je Cindrić i dodao kako publika može očekivati 45 minuta vrhunske zabave s hrpom ludorija i apsolutno skinutim kodom ‘A je to’-a.

Marko Cindrić i Asim Ugljen nominirani su u kategoriji najboljih glumačkih ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade za Nagradu hrvatskog glumišta 2016. Kako su se Pat i Mat proveli na odmoru u Hrvatskoj imate priliku provjeriti 28. siječnja u 11 i 17 sati u dvorani hotela Rixos Libertas. Ulaznice po cijeni od 60 kuna u prodaji su online na ulaznice.hr i njihovim lokalnim prodajnim mjestima.

Tekst iz Moskara

Leave a Reply

Your email address will not be published.