Ezop basne

Ezop basne

Predstava Ezop basne prikazuje neke od poznatih basni starogrčkog pisca Ezopa, protkanih humorom i alegorijama o međuljudskim odnosima i karakterima: Vuk u janjećoj koži, Kornjača i zec, Vuk i ždral, Guska sa zlatnim jajima i Cvrčak i mrak. Nova predstava Ksenije Zec i Saše Božića za najmlađu publiku polazi od ideje transkripcije drevnih basni u život današnje djece i utemeljena je na ideji da Ezopove basne još uvijek predočavaju iskustvo suvremenog života.

Prema riječima autora, ‘Ezopove basne zamišljene su kao vedra i zabavna predstava koja ne štedi djecu od često okrutnih uvjeta koji postoje u svijetu odraslih. Predstava je smještena u apstraktni, svevremenski prostor u kojem vladaju zakoni ljudske igre, a nastoji animirati djecu svim elementima tjelesne glumačke vještine: animacijom odjeće, mimom, karakternim studijama životinja, teatrom objekta, koreografijom mizanscena…’ (zarptica.hr)

Duhovit i dinamičan, jednostavan i jasan svijet Ezopovih životinja i ljudi, kako ga slika ova predstava, potiče kod mladih gledatelja kreativno aktivno sudjelovanje, jer ih svojom stiliziranom izražajnošću poziva na nadogradnju viđenog, na tumačenje scenskog prikaza koji nikad nije doslovan – i sve to uz dobru mjeru smijeha i zabave. A to je upravo ono što kazalište djeci danas može i treba ponuditi.“ ( kazalište.hr )

 Predstava za dob: 4+

Trajanje: 50 minuta


Autori: Ksenija Zec i Saša Božić
Koreografija: Petra Hrašćanec Erceg
Scenografija i kostimi: Zdravka Ivandija Kirigin
Glazba: Damir Šimunović
Izvode: Matija Čigir, Nataša Kopeč, Ante Krstulović, Anđela Ramljak, Berislav Tomičić, Drago Utješanović, Fillip Vidović

 

Project details